Golf tereni u Budvi će biti stvarnost

Dodajte komentar

Opština Budva, preko svog preduzeća „Budva holding“, zaključila je ugovor o zajedičkom ulaganju sa kompanijom „R.E.B“ d.o.o. belgijskog biznismena Žan Luk Dumortijea i formiranju joint ventur kompanije koja će upravljati izgradnjom golf terena, hotelskim i ostalim pratećim sadržajima na brdu Spas, iznad Budve.

To je „Vijestima“ potvrđeno u lokalnoj upravi.

Time je ujedno i stavljena tačka na priču dugu punih šest godina i namjerama belgijskog investitora da izgradi prvi golf teren sa 18 rupa na tom dijelu Jadrana. Potom slijede hoteli, prateći sadržaji, a tek na kraju rent a vile.

Nova stranica u „investicionoj istoriji“

Po svemu sudeći, tim ugovorom otvara se nova stranica u „investicionoj istoriji“ metropole turizma, jer je do sada bilo poznato da su gotovo svi investitori koji su dolazili, uprkos vizijama koje su predočavali javnosti da su u Budvi da bi gradili hotele, kao po nepisanom pravilu, uvijek prvo gradili apartmane i stanove za tržište.

Dumortije, koji je prije šest godina kupio veliki zemljišni kompleks na brdu Spas, od oko 600 hiljada kvadrata, zamislio je da gradi prvi teren sa 18 rupa za golf u Crnoj Gori, a projektom su predviđena i dva hotela, te prateći sadržaji i oko dvadesetak luksuznih vila.

Opština, koja na brdu posjeduje 30 hektara, preko svog preduzeća „Budva holding“, kojem je povjerila zemljišni kompleks na upravljanje, ugovorom u zajedničku kompaniju unosi svoj dio imovine i time postaje ravnopravni partner. I dok su mnogi investitori u proteklih pola decenije dolazili i odlazili iz Budve, interesantno je to da, i pored brojnih peripetija, od administrativnih, do onih sa kojima se suočavao kupovinom zemljišta, Dumortije nije odustao od namjere da gradi golf teren.

Ministarstvo finansija dalo zeleno svjetlo

Prije zaključivanja ugovora, zeleno svjetlo za zajednički posao dalo je Ministarstvo finansija, kome je ugovor dostavljen na uvid. Skupštiona opštine je, uoči Nove godine, gotovo jednoglasno aminovala cijeli projekat, a planskim dokumentom – studijom lokacije za taj lokalitet, predviđena je izgradnja sportskih sadržaja i hotelskih kapaciteta visoke kategorije.

Opština Budva jasno je precizirala da investitor prvo mora da izgradi golf teren, potom hotele i tek na kraju vile.

Gradonačelnik Budve Lazar Rađenović je kazao da je projektom u prvoj fazi predviđena izgradnja golf terena na oko 50 hektara, sa punim kapacitetom i svim sadržajima koji prate golf teren, kao i izgradnja dodatnih kapaciteta površine oko 70.000 kvadrata, koji će imati hotelski karakter.

„Investitor se na jednoj strani obavezao, a Opština na drugoj, da, kada izgradi investicioni ciklus za koji sada postoje uslovi, može dobiti i proširenje projekta da izgradi još jedan dio kompleksa, rezidencijalnih vila, koji bi unaprijedio i povećao kvadraturu investitora”, kazao je Rađenović.

On je istakao da je najveći interes Opštine da se što prije započne sa izgradnjom golf terena.

“Ubijeđen sam da će Crna Gora i Budva time mnogo dobiti. Taj projekat bi bio impuls i za druge projekte, jer kada pričate o destinaciji bez i sa golf terenom, zaista je značajna razlika”, istakao je Rađenović.

Investitor je još ranije dao rok od 18 mjeseci, koliko mu je potrebno da izgradi golf teren.

izvor: vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *