Vrijednost BH Telecoma pala za 191 milion KM

Dodajte komentar

Vrijednost dionica “BH Telecoma” na Sarajevskoj berzi u posljednju godinu pala je za oko deset posto, pa tako sada iznosi 19, u odnosu na nekadašnje 22 KM, a još drastičniji pad bilježe dionice “Elektroprivrede BiH”, čija je vrijednost za oko 30 posto manja nego prije godinu, što je oko 225 miliona KM.

Ovo, praktično, znači da je vrijednost “BH Telecoma” s nekadašnjih milijardu i 396 miliona danas pala na milijardu i 205 miliona maraka. “BH Telecom” je danas za čak 191 milion KM jeftiniji nego prije samo godinu.

Investicijski savjetnik u brokerskoj kući “Eurohaus” Omar Kokanović rekao je da ljudi, jednostavno, manje kupuju dionice.

“To znači da investitori čekaju bolje prilike za ulaganje ili da su naprosto pesimistični. Ovo se događa i zbog ekonomske situacije u državi i svijetu. Jednostavno, nema gotovine. Ljudi ne ulažu. Primjer je ‘BH Telecom’, čije su dionice prije ove krize vrijedile između 70 i 80, a danas samo 19 KM”, objasnio je Kokanović za Dnevni avaz.

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu Dženan Đonlagić smatra da je kretanje dionica uslovljeno ponudom i potražnjom, ali da u BiH postoji paradoks jer, iako “BH Telekom” relativno pozitivno posluje, vrijednost dionica ove firme i dalje opada.

“To znači da neki drugi faktori odlučuju. To su politički rizik, makroekonomska nestabilnost, loš imidž zemlje i ekonomije. To su faktori koji destimulišu investitore da kupuju kompanije”, kaže profesor Đonlagić.

izvor: manager.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *