U podne veliki protest radnika Hrvatskog Telekoma

Dodajte komentar

Dosta je izvlačenja dobiti iz Hrvatske

Za danas najavljeni veliki prosvjed djelatnika HT-a trebao bi prema očekivanjima organizatora okupiti oko 2000 radnika te telekomunikacijske kompanije. Učesnici bi se trebali okupiti u podne na zagrebačkom Jelačićevu trgu, a nakon toga se zaputiti do berze rada, njemačkog veleposlanstva i središta T-HT-a.

Glavni je razlog protesta najavljeno otpuštanje 450 radnika HT-a kao tehnološkog viška, čija je obustava glavni zahtjev protesta.

No, kako ističe Mato Nađ, dopredsjednik Republičkog sindikata radnika Hrvatske za telekomunikacije, to nije i jedini razlog za izlazak HT-ovaca na ulicu.

“Problem je i najavljeno prebacivanje 40 radnika iz terenskih ekipa, mahom IT inženjera telekomunikacija, u firmu Combis koja je takođe u vlasništvu HT-a. Naime, budući da Combis nema kolektivni ugovor kakav je na snazi u HT-u, ti bi djelatnici kasnije lako mogli dobiti otkaz bez prava na otpremninu koju imaju u HT-u. Stoga tražimo ili da zadrže uslove kakve imaju ili da im se omogući odlazak iz firme uz otpremninu”, rekao je Mato Nađ.

Među razlozima za štrajk navodi se i odbijanje socijalnog dijaloga, ali i zaustavljanje otpuštanja radnika HT-a zbog najavljenog prebacivanja knjigovodstvenih poslova u Slovačku. Uz to, među zahtjevima su i povećanje investicija u telekomunikacijsku mrežu, zamjena ugovora na određeno vrijeme onima na neodređeno te da se na radnim mjestima na kojima trenutno rade studenti zaposle radnici s ugovorom o radu.

Iako se prije nekoliko dana najavljivao i generalni štrajk radnika HT-a, to se sjutra neće dogoditi. Uprkos velikom očekivanom broju učesnika, oko 680 ljudi dobit će radnu obavezu kako bi sisem funkcionisao bez problema. Prema riječima Mate Nađa, štrajk za sada nije opcija jer se prvo žele iscrpiti sva druga sredstva.

izvor: business.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *