Saudijska Arabija otvara berzu strancima

Dodajte komentar

Iako nije određen tačan datum, vrlo je vjerovatno da će Saudijska Arabija uskoro otvoriti svoju najveću arapsku berzu strancima, piše The Wall Street Journal.

U prilog tome ide i prošlomjesečna izjava čelnika saudijske berze Abdullah Al-Suweilmyja koji je istakao da je regulator u pregovorima s međunarodnim bankama, te u nedjelju objavljena vijest na stranicama Saudijske regulatorne agencije prema kojoj je dopušteno izlistavanje vrijednosnih papira koji trenutno kotiraju na tržištima s istim regulatornim okvirom.

Saudijska Arabija trenutno ne dopušta strancima da direktno posjeduju udjele u izlistanim saudijskim kompanijama.

Mogućnost trgovine dionicama na toj berzi od 2007. imaju samo građani zemalja Perzijskog zaliva, međutim, analitičari spekulišu kako je ovo prvi korak u daljem otvaranju saudijskog finansijskog tržišta investitorima izvan Zaliva te stvaranju jakog regionalnog tržišta u tom bogatom dijelu svijeta.

“Čini se da se Saudijska Arabija otvara svijetu te je ovo napredak u procesu razvoja tržišta”, naglasio je Ibrahim Masood koji u dubaijskoj Mashreqbank PSC upravlja imovinom vrijednom 400 miliona dolara.

izvor: bankamagazine.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *