Kineska Nova godina donijela zatišje na azijskim berzama

Dodajte komentar

Na azijskim se berzama jutros trguje mirno jer nema vijesti koje bi znatnije podstakle ulagače, a promet je mršav jer se zbog kineske Nove godine na mnogim tržištima ne radi.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7:30 sati bio u minusu 0,1 odsto, dok su u Australiji cijene akcija skliznule 0,3 odsto. U Šangaju, Hong Kongu, Južnoj Koreji i Singapuru danas se ne radi zbog kineske Nove godine, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,30 sati bio nepromijenjen u odnosu na petak, kada je dostigao najviši nivo u dva mjeseca.

Ulagači su se nadali da će grčka vlada i predstavnici banaka tokom vikenda postići dogovor o zamjeni postojećih novim obveznicama, čime bi se otpisao dio grčkog duga i spriječio bankrot te članice evrozone. No, kako do toga nije došlo, danas se trguje oprezno. “Nema jasnog ishoda razgovora o restrukturiranju grčkih dugova, pa je to pritisnulo tržišta”, kaže Andrew Salter, strateg u australijskoj banci ANZ.

Danas će i ministri finansija evrozone razgovarati o uslovima restrukturiranja grčkih dugova koje su spremni prihvatiti kao dio drugog paketa pomoći Atini. Zahvaljujući nadi da će sporazum između Grčke i njenih kreditora biti postignut, u petak je kurs evra dostigao 1,2986 dolara, najviši nivo u dvije i po nedjelje. No, jutros je skliznuo na 1,2890 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena evra skliznula je s 99,50 jena, koliko je iznosila u petak, na 99,35 jena. Kurs dolara prema japanskoj valuti stabilno se kreće oko 77 jena.

izvor: poslovni.hr

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *