Facebook – kompanija koju svi vole mrzjeti

Dodajte komentar

Business Insider u petak je objavio popis deset najomraženijih američkih korporacija prema kriterijumima zadovoljstva kupaca, zaposlenih, dioničara, poreznih obveznika i tržišnih učesnika.

Podatke koje su ranije prikupljale i objavljivale razne revizorske kuće, istraživački instituti i internetski portali ujedinio je Business Insider, a ispostavilo se da je uvjerljivo najomraženija američka korporacija Facebook.

Društveni servis koji ima više od 800 miliona korisnika globalno dobio je najnižu ocjenu svojih korisnika prema američkom indeksu potrošačkog zadovoljstva.

Zanemarivanje privatnosti i dijeljene privatnih podataka s drugim servisima presudilo je Facebooku. No taj je servis omražen i globalno, gdje je lani prema International Costumer Serviceu dobio najlošiju ocjenu korisnika.

Otkazani let

Na drugom je mjestu American Airlines, koji je krajem prošle godine zatražio bankrot i time obrisao imovi nu svojih dioničara.

No, osim toga Wall Street Journal proglasio ga je najgorim avio prevoznikom u posljednjih pet godina. Razlog? Čak 70 posto više otkazanih letova od konkurencije.

Monopol

Treća najomraženija tvrtka je telekomunikaconi operater AT&T. Taj telekom korisnici ne vole zbog krajnje nebrige za bežični internet, a napala ga je i američka vlada zbog pokušaja monopolizacije tržišta planiranom kupovinom T-Mobilea.

Četvrto mjesto drži Nokia, a slijede investiciona banka Goldman Sachs, Best Buy, Bank of America, Johnson & Johnson, maloprodajni lanac Sears te on-line videoteka Netflix.

izvor: business.hr

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *