Kako do bogatstva bez diplome?

Dodajte komentar

Savjeti milijardera koji nikad nisu završili fakultet

Fakultetska diploma nije nužno preduslov za sticanje ogromnog bogatstva. Od 400 najbogatijih Amerikanaca na Forbesovoj ljestvici, njih čak 63 nikad nije završilo fakultet, no uprkos nedostatku formalnog obrazovanja, uspjeli su izgraditi poslovna carstva.

Kako do zarade?

Michael Ellsberg dvije je godine intervjuisao poslovne titane bez fakultetskih diploma. Prema izboru magazina Forbes donosimo neke od najkorisnijih savjeta koje su mladi milijarderi umjesto u studentskim učionicama stekli kroz životno iskustvo.

Sean Parker, Facebook, procijenjeno bogatstvo: 2,1 milijarde dolara
“Preskočite faks, googlajte svoju edukaciju. Uz brojne alate za učenje koji su dostupni svima, formalna edukacija postaje sve manje i manje važna. Uskoro bi se na tržištu trebala pojaviti nova vrsta preduzetnika koja je većinu svog znanja stekla kroz vlastita istraživanja.”

Dustin Moskovitz, Facebook, procijenjeno bogatstvo: 3,5 milijarde dolara
“Uvijek se možete vratiti. Napustio sam Harvard kako bi se pridružio Marku Zuckerbergu, no da Facebook nije uspio vratio bih se na univerzitet. Preuzeo sam rizik koji je u to vrijeme bio vrlo mali, obzirom na priliku koja mi se otvorila.”

Phil Ruffin, Treasure Island kazina, procijenjeno bogatstvo: 2,4 milijarde dolara
“Preuzmite stvari u svoje ruke. Mladim ljudima savjetovao bi da daju otkaz. Ne radite za bilo koga. Nikada nećete zaraditi novac ukoliko radite za nekog drugog. “

John Paul DeJoria, Paul Michell Sytems, Patron tekila, procijenjeno bogatstvo, 4 milijarde dolara
Veteran američke mornarice spavao je u starom Rolls-Royceu na Hollywoodskom Sunset Stripu i prodavao šampone od vrata do vrata prije no što je uspio s Paulom Mitchellom, jednim od najuspješnijih svjetskih proizvođača proizvoda za njegu kose.
“Prodaju i marketing naučio sam kucajući na stotinu vrata dnevno. Brzo sam naučio da će ih 99 ostati zatvoreno prije no što ostvarite prodaju.”

izvor: moj-bankar.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *