Nezaposlenost u eurozoni na rekordnom nivou; u SAD-u najniža u tri godine

Dodajte komentar

Stopa nezaposlenosti je u 17-članoj eurozoni u novembru već drugi mjesec zaredom bila na rekordnom nivou od 10,3 posto, pokazali su danas objavljeni zvanični podaci.

Zavod za statistiku Evropske unije, Eurostat, saopštio je da je u novembru u eurozoni bilo 16,3 miliona nezaposlenih, što je 587.000 više u odnosu na isti mjesec 2010. godine, prenijela je agencija AFP.

Podaci za čitavu EU, koja broji 27 članica, pokazuju da je stopa nezaposlenosti u novembru takođe stagnirala u odnosu na prethodni mjesec na nivou od 9,8 posto.

U Uniji je u novembru bilo 23,6 miliona nezaposlenih, što je 55.000 više u odnosu na oktobar i 723.000 više nego u novembru 2010., saopštio je Eurostat.

Među članicama eurozone, najvišu stopu nezaposlenosti je ponovo imala Španija, od 22,9 posto u novembru prema 22,4 posto iz istog mjeseca 2010. U Grčkoj, koja je najviše pogođena dužničkom krizom u eurozoni, ta stopa je porasla na 18,8 posto u septembru, dok podaci za kasnije mjesece još nisu dostupni.

S druge strane, najnižu stopu nezaposlenosti su u novembru zabilježile Austrija, od četiri posto prema 4,1 posto iz oktobra, a slijede Luksemburg i Holandija sa stopom od 4,9 posto, sa 4,7 odnosno 4,8 posto iz prethodnog mjeseca.

izvor: slobodnaevropa.org

*** ***

Američka stopa zaposlenosti je prošlog mjeseca zabilježila solidan rast, a stopa nezaposlenosti pala je na najniži nivo u gotovo tri godine, obavijestio je Reuters uz komentar kako je ovo dosad najjači dokaz da se ekonomska aktivnost u SAD-u ubrzava.

Otvoreno je 200.000 novih radnih mjesta, a stopa nezaposlenosti pala je na 8,5 odsto, objavilo je tamošnje ministartsvo rada. Brojka od 200.000 novootvorenih radnih mjesta daleko je premašila očekivanja, s obzirom da su analitičari predviđali rast od 150.000. Američki mediji pišu kako se ekonomija mora zadržati na ovakvom putu otvaranja novih radnih mjesta kako bi signalizirala da je oporavak napokon u toku.

Stopa nezaposlenosti pala je sa 8,7 odsto u novembru, pa je sada na najnižem nivou od februara 2009.

Ovo je druga dobra vijest za Amerikance u dva dana, s obzirom da je kompanija ADP u četvrtak objavila kako je američki privatni sektor otvorio u decembru čak 325 hiljada novih radnih mjesta, pa je taj izvještaj dao nadu da će se poboljšanje stanja na američkom tržištu rada nastaviti i u novoj godini.

izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *