Financial Times: Mađarska i Hrvatska su prvi kandidati za recesiju u 2012.

Dodajte komentar

Michael Landesmann, direktor bečkog Insituta za međunarodne ekonomske studije iznio je opsežnu analizu oporavka ekonomije u srednjoj i jugoistočnoj Evropi, naglasivši kako za te zemlje, uključujući Hrvatsku, 2012. neće biti godina oporavka.

Hrvatsku je smjestio u skupinu zemalja koje su do 2008. imale visoke, oštro rastuće deficite, uglavnom zbog slabog izvoznog sektora, za kojega navodi da je posljedica deindustrijalizacije “tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji”.

“Te su privrede pretrpljele uticaj “naglog stopiranja” kad ih je finansijska kriza pogodila”, analizira Landesmann i dodaje da su za ovaj dio Evrope problematični i slabi bankarski sustavi, uglavnom u stranom vlasništvu.

“S obzirom na visoku zaduženost u nekima od tih ekonomija, i teško stanje bankarskog sektora u zapadnoj Europi, kao i znatno smanjenih evropskih izgleda za privredni rast, ukupno kreditiranje privatnog sektora je vrlo nisko”, stoji u njegovoj analizi objavljenoj u Financial Timesu.

Procjenjuje se da bi slabost evropskog bankarskog sektora, kao i šokovi u evrozoni, među prvima u recesiju mogli odvući Mađarsku i Hrvatsku, zbog visoke zaduženosti.

“Umjesto da čekaju na direktna strana ulaganja, vlade ovih zemalja bi trebale sprovesti hitne fiskalne reforme. Kako su ranjive na vanjske šokove, moraju se fokusirati na jačanje infrastrukture, nivoe obrazovanja i na bolje poslovne uslove. Bolje trebaju koristiti i strukturne fondove EU i dugoročno se više posvetiti naporima u sektoru izvoza”, tvrdi direktor bečkog Instituta.

izvor: business.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *